ממוגרפיה אבחנתית

מתי ובאילו מקרים צריך לעשות ממוגרפיה אבחנתית?

ממוגרפיה היא בדיקת רנטגן של השד, שנעשית במטרה לזהות סרטן שד בשלב מוקדם. ממוגרפיה אבחנתית היא בדיקה שנערכת בעקבות ממצא חריג בבדיקת ממוגרפיה רגילה, או בעקבות תלונה של האישה על שינוי בשד, כגון גוש, כאב, בליטה בבית שחי או הפרשה. ממוגרפיה אבחנתית משמשת לבדיקת שינויים חשודים בשד, כגון גוש חדש בשד, כאבים בשד, מראה עור חריג, עיבוי פטמות או הפרשות מהפטמות. היא עוזרת גם להערכת ממצאים בלתי צפויים בבדיקת ממוגרפיה. ממוגרפיה אבחנתית כוללת תמונות ממוגרפיה נוספות. ממוגרפיה אבחנתית יכולה לעזור לקבוע אם תסמינים אלו מעידים על נוכחות סרטן. בהשוואה לממוגרפיה רגילה (סקר), ממוגרפיות אבחנתיות מספקות צילום רנטגן מפורט יותר של השד באמצעות טכניקות מיוחדות. הם משמשים גם בנסיבות מיוחדות, כגון עבור חולים עם שתלים בחזה.
מטרת בדיקת ממוגרפיה אבחנתית היא להבהיר את אופי הממצא החריג, ולשלול או לאשר את החשד לסרטן שד.

כיצד מתבצעת בדיקת ממוגרפיה אבחנתית?

בדיקת ממוגרפיה אבחנתית מתבצעת באופן דומה לבדיקת ממוגרפיה סקר – השד מונח באופן לחוץ בין שני לוחות דחיסה, והרדיוגרף לוקח שתי תמונות של כל שד.
בדיקת ממוגרפיה אבחנתית כוללת לפעמים גם צילום של השד עם חומר ניגוד, אשר יכול לעזור להדגיש ממצאים חריגים, שעלה לגביהם חשד בממוגרפיה הרגילה.

מהן תוצאות בדיקת ממוגרפיה אבחנתית?

תוצאות בדיקת ממוגרפיה אבחנתית יכולות להיות:

  • תקינות: אין ממצאים חריגים.
  • ממצא חריג: הממצא החריג עשוי להיות שפיר, אך גם סרטני.
  • ממצא חשוד לסרטן: הממצא החריג עשוי להיות סרטן, אך יש צורך בבדיקות נוספות כדי לאשר את האבחנה.

אם התוצאות של בדיקת ממוגרפיה אבחנתית הן תקינות, הנבדקת לא זקוקה לטיפול נוסף. אם התוצאות של בדיקת ממוגרפיה אבחנתית הן ממצא חריג, הנבדקת תופנה לביצוע בדיקות נוספות, כגון ביופסיה, כדי לאשר את האבחנה.

אם התוצאות של בדיקת ממוגרפיה אבחנתית הן ממצא חשוד לסרטן, הנבדקת תופנה לטיפול רפואי בהתאם לאבחנה.

האם ממוגרפיה אבחנתית היא בדיקה בטוחה?

ממוגרפיה אבחנתית היא בדיקה בטוחה יחסית. עם זאת, כמו כל בדיקת רנטגן, גם ממוגרפיה אבחנתית עלולה לגרום לחשיפה לקרינה. החשיפה לקרינה מבדיקת ממוגרפיה היא נמוכה יחסית, והיא נחשבת בטוחה עבור נשים בגילאי 50-74.

מתי ממליצים לעבור ממוגרפיה אבחנתית?

ממוגרפיה אבחנתית מומלצת לנשים עם ממצא חריג בבדיקת הממוגרפיה ה"רגילה" שהנבדקת עושה במסגרת בדיקות הסקר, או במקרים בהם לנבדקת יש תלונה על שינוי בשד, כאבים, הפרשות מהפטמה וכו'. בכל מקרה כזה, הממוגרפיה האבחנתית תוכל לשלול או לאשר את החשד לסרטן שד.
בנוסף, גם נשים עם רקמת שד צפופה מאוד הן בעלות סיכון לפתח סרטן שד. רקמת שד צפופה יכולה גם להפוך תמונות ממוגרפיה לקשות יותר לקריאה ולפירוש. אם לנבדקת יש רקמת שד צפופה, היא ככל הנראה תישלח לבדיקת הדמיה נוספות כגון אולטרסאונד או MRI של השד.

האם תהליך בדיקת ממוגרפיה אבחנתית שונה ממוגרפיה רגילה?

ממוגרפיה אבחנתית היא הליך מעט ארוך יותר ממוגרפיה רגילה, מכיוון שמבוצעים יותר צילומי רנטגן, במטרה לספק תצוגות של השד מנקודות תצפית מרובות. הרופא המבצע את הבדיקה עשוי גם להתמקד באזור מסוים בשד שבו יש חשד לממצא, מה שייתן לו תמונה טובה יותר של הרקמה כדי להגיע לאבחנה מדויקת.

בנוסף למציאת גידולים קטנים, ממוגרפיה עשויה גם לזהות קרצינומה דוקטלי – תאים לא תקינים בדופן של צינור השד, שעלולים להפוך לסרטן פולשני אצל חלק מהנשים.

תאים חריגים אלו אינם מופיעים כמסה אלא נראים כמו גרגירי חול זעירים הנקראים מיקרו-הסתיידויות. אם ההסתיידויות הללו מקובצות יחד ו/או הן בשורה, זה סימן שהן עשויות להיות DCIS – סוג של סרטן שד שבו יש התרבות לא מבוקרת של תאים סרטניים בצינוריות החלב של השד. לא כל ממצאי DCIS מתקדמים לסרטן פולשני. למעשה, ישנם מחקרים שנערכים כעת כדי לעזור לקבוע אילו ממצאי DCIS הופכים לסרטן פולשני ואילו לא, כדי לעזור לרופאים לתכנן את הטיפול הטוב ביותר עבור הממצאים הספציפיים של DCIS שהתגלו אצל נבדקת בתוך צינור השד.

מאמרים נוספים

דילוג לתוכן